create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!
widgets

Saturday, August 22, 2015

Kalam Hikmat ke-49, Al-Hikam

Sheikh Ibn 'Atha'illah As-Sakandary telah berkata :

"Jika engkau tidak bersangka baik (husnu dzon) terhadap Allah Taala kerana sifat-sifat Allah yang baik itu, maka baik sangkalah kepada Allah kerana kurnia pemberianNya kepadamu. Tidakkah selalu Dia memberi nikmat dan kurniaNya kepadamu?

Apabila engkau tidak dapat berbaik sangka terhadap Allah kerana Allah itu bersifat Robbul 'Alamin (Tuhan yang mencipta, melengkapi memelihara dan menjamin seisi alam), ar-Rahmaan, ar-Rahiim, Pemurah lagi Penyayang. Maka sudah selayaknya engkau harus berbaik sangka kepada Allah, kerana tiada henti-henti nikmat kurnia Allah atas dirimu dan anak keluargamu, yakni sejak engkau berupa mani sehingga matimu.

Dan sebaik-baik husnu dzon(baik sangka) terhadap Allah di waktu menerima nikmat Allah berupa ujian(Bala) bagaikan ayat yang menyebut : 

'Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah Mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.' (al-Baqarah : 216).

Dan firman Allah lagi : 

'...boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal Allah menjadikan kebaikan yang banyak padanya.' (an-Nisa : 19)

Jabir r.a. Berkata : sabda Rasulullah SAW, siapa yang dapat melakukan husnu dzon (baik sangka) kepada Allah, sehingga ia tiada mati kecuali dalam husnu dzon terhadap Allah, maka harus brbuat demikian."

Bersambung .......


No comments:

Post a Comment